2021-01-26

Hur tar man bort svåra fläckar från olika typer av möbler?

 

 


Förmodligen har många av oss frågat sig själv flera gånger hur vi kan ta bort svåra fläckar från träytan eller läderbeläggningen. Tyvärr är många möbler utsatta för olika typer av smuts, och vissa fläckar är svåra att ta bort. Även om det finns många effektiva produkter på marknaden som gör det lättare är det inte alltid känt hur man använder dem. Om vianvänder dem på fel sätt kan vi missfärga materialet eller skada möbelytan. Det finns många sätt att ta bort även de svåraste fläckarna, och ibland kräver det inte användning av tvättmedel. Tvättmedel kan bytas ut mot hushållsprodukter.

Vad ska jag använda och hur rengör jag möblerna mest effektivt med minst mängd tvättmedel?

I den här guiden hittar du användbara tips om hur du effektivt tar bort fläckar utan att skada ytan på trä eller läder.

Hur tar man bort fläckar från trämöbler: heta redskap och alkoholfläckar

Detta är en av de problematiska fläckarna. De uppstår ofta när vi tar på oss ett glas eller en kopp varm dryck eller när vi läcker vin. Det bästa sättet att ta bort de fläckarna är:

Havssalt och olivolja. Vi blandar 2 handfull salt och lite olja. Sådan blandning lägger vi på fläcken och väntar ungefär tre timmar. Därefter samlar vi in den och torkar platsen med en pappershandduk.
Olja och terpentin. Vi blandar dessa två ingredienser i förhållandet 1: 1 och polerar fläckarna med en ullduk.
Vinkork och ullkläder. Vi kan också gnugga den smutsiga platsen med en riktig kork och polera den med en ylduk.

OBS! Alkohol har en mycket negativ effekt på trämöblernas struktur. Därför bör den torkas så snart som möjligt så att den inte lämnar permanenta fläckar. Då är borttagning endast möjlig med hjälp av speciella möbelunderhållsprodukter.

Hur tar man bort fläckar från trämöbler: bläck och limfläckar

Det är bäst att rengöra bläckfärgade ytor med en våt diskduk. Därefter torkar vi bort det med citronsaft.

Det utspillda limet ska torkas omedelbart. Om vi inte gör detta kommer märken att synas på möblerna och då kan vi inte ta bort dem utan att skada ytan. Efter att ha torkat limmet är det värt att torka av möblerna med en mjuk trasa med olja på.

Hur tar man bort fläckar från trämöbler: mögelfläckar

Det är svårt att ta bort mögelfläckar från trämöbler. Man kan endast uppnå det med paraffin. Tyvärr orsakar det att materialet tappar färgen på de rengjorda ytorna, så den här metoden kan bara användas för att ta bort små fläckar från osynliga platser.

För att rengöra mögelfläckar är det bäst att använda en bomullspinne fuktad med paraffin. Efter att ha tagit bort smuts ska du polera ytan med en mjuk bomullsduk.

KOM IHÅG! Om du använder för mycket vatten för att rengöra kan det förstöra möbler. Det är bäst att endast använda fuktiga trasor. Materialen som används för att rengöra trämöbler bör vara mjuka.

Hur tar man bort fläckar från leather-möbler: choklad- och syltfläckar


Torkade chokladrester rengörs bäst med en mjuk borste. De bruna fläckarna tas bäst bort med en fuktig trasa med diskmedel på. Torka av möbelytan med en våt trasa efter rengöring.

Hur tar man bort fläckar från LEATHER-möbler: ägg och mjölk fläckar

Torka först av överflödigt ägg med en pappershandduk. Resten av fläckarna kan rengöras med en fuktig trasa och lite tvättmedel. Därefter ska möblerna torkas, helst med en handduk eller trasa.

Utspilld mjölk ska torkas av med en torr pappershandduk. Kvarstående fläckar försvinner efter användning av tvättmedel med varmt vatten. Fläckar ska rengöras med en mjuk trasa. Torka därefter av med en handduk.

Hur tar man bort fläckar från lädermöbler: senaps- och ketchupfläckar

Torka senap eller ketchup med en handduk innan den torkar. Om fläcken torkar då blir det mycket svårare att ta bort smuts.

Fläckar kan rengöras med en fuktig trasa med diskmedel på. Efter att fläckarna har tagits bort ska möblerna torkas med en trasa eller handduk.

Hur tar man bort fläckar från lädermöbler: te- och kaffefläckar

Utspillt te och kaffe ska torkas av med en pappershandduk så snart som möjligt.

Fläcken är lättast att ta bort med en trasa fuktad med varmt vatten med diskmedel på. Torka av överflödigt vatten med en torr handduk.

Hur tar man bort fläckar från lädermöbler: vin och sockerbetor fläckar

Utspillt vin bör torkas av med en pappershandduk så snart som möjligt. Återstående fläckar kan rengöras effektivt med en mjuk trasa fuktad med varmt vatten och diskmedel. Slutligen bör möblerna torkas ordentligt med en bomullshandduk.

Rödbetfläcken bör tas bort så snart som möjligt. Använd en fuktig, mjuk trasa med lite tvättmedel för att göra detta. Vänta sedan tills ytan torkar ordentligt.

Hur tar man bort ovanliga fläckar från läderbeläggningar: bläck och penna fläckar

Bläckfläcken bör tas bort så snart som möjligt. Bäst att göra detta med diskmedel och en våt trasa. Färsk citronsaft fungerar lika bra.

Lyckligtvis är fläckar från penna enkla att ta bort utan att använda för starka rengöringsmedel eller dyra preparat. För detta räcker det att använda sur mjölk eller citronsaft.

Hur tar man bort ovanliga fläckar från läderbeläggning: läppstift och pulver

Läppstiftfläckar på lädermöbler kan tas bort med en mjuk trasa. Smutsiga platser måste rengöras.

Pulver bör avlägsnas med en pappershandduk. Fläckarna kan torkas effektivt med en våt trasa och tvättmedel och torka slutligen med en handduk eller trasa. Dessa typer av fläckar är mycket lätta att ta bort.

Hur tar man bort ovanliga fläckar från läderbeläggning: nagellack och blodfläckar

Använd först en våt trasa för att ta bort fläckar från nagellacket. Fläckarna försvinner efter applicering av aceton, men du måste välja den typen som inte skadar möbler. Kvarstående fläckar rengörs med tvättmedel och våt trasa. Fläcken bör tas bort så snart som möjligt..

OBS! Använd inte traditionell nagellackborttagare, eftersom det kan orsaka vit missfärgning på möbler.

Hur tar man bort ovanliga fläckar från läderbeläggningar: lera och mögel

Vänta tills leran torkar. Sedan kan du torka av den med en mjuk borste. Ta sedan bort fläcken med en fuktig trasa. Om fläckarna tål att tvätta dem med vatten kan du använda diskmedel.

Om fläckarna är relativt "fräscha" kan de tas bort med en fuktig trasa och väteperoxid. Om det funkar inte då är det bäst att ta bort fläckarna med specialiserade medel som är avsedda för att ta bort denna typ av smuts.

Hur tar man bort ovanliga fläckar från läderbeläggning: urin och kräkningar

Urinfläckar rengörs bäst med salt. Du kan lösa salt i vatten eller lägga salt direkt på fläcken. Om fläckar syns, använd salt med blandat vatten. Efter att fläckarna har tagits bort ska möblerna torkas.

Kräkningsfläckar behandlas bäst med en våt trasa och tvättmedel. Den bra lösningen är att använda en blandning av vatten, diskmedel och salt. Torka sedan av ytan igen med en fuktig trasa. Slutligen bör möblerna torkas ordentligt.

Skötsel av trämöbler

Korrekt skötsel är viktigt för att trämöbler ska se estetiskt tilltalande i många år.

• Placera inte koppar med varm dryck direkt på möblerna eftersom träet lätt missfärgas.
• Missfärgning av trä orsakas också av olämpligt rengöringsmedel.
• Trä reagerar dåligt på vatten, så möbelytan ska rengöras med en torr eller fuktig trasa.
Använd endast en mjuk trasa för rengöring, eftersom grova handdukar kan repa träytan.
• Vid repor - trasa med vaselin kan användas för att polera ytan.
• För att skydda ytan, använd vax eller oljor som ger möblerna en glans.
• Skydds- och underhållsprodukter ska endast appliceras på den rengjorda ytan.

Rengöring och skötsel av lädermöbler

Underhåll är det viktigaste om du vill att dina lädermöbler ska se estetiskt ut under många år framöver.

• Vi måste alltid hålla lädermöbler borta från solljus och värmare. Värmen och starkt ljus kan skada beläggning.
• Lädermöbler ska underhållas minst en gång var sjätte månad med en speciell mjölk eller grädde.
• Eventuella fläckar bör tas bort med speciella medel avsedda för lader.
• Repor och sprickor måste behandlas med ett lämpligt impregneringsmedel.
Använd inte ämnen som innehåller alkohol, lösningsmedel, ammoniak och parafin.
• För att undvika allvarliga skador, ta bort smuts med en torr trasa.
• För att inte skada beläggning, rengör lädermöbler med en mjuk trasa.

 
Visa fler inlägg från Januari 2021

Rekommenderad

pixel