2021-10-14

Likheter och skillnader mellan läder och ekoläder

 

 


Naturläder och ekoläder är två material som används omväxlande vid tillverkning av handväskor, bälten, plånböcker, men också möbler, skor och andra kläddelar. Vilken är bättre? Det är svårt att säga. Vissa kunder föredrar naturläderprodukter eftersom det finns en upfattning att ekoläder är mer hållbart. Några människor bryr sig om djur och för deras skull väljer de den s.k. ekoläder. Vilka skillnaderna finns det mellan dessa två material, vad har både material för de viktigaste egenskaperna och hur skiljer man de? Ta reda på svaren på dessa och andra frågor som hjälper dig att göra rätt val.

Vad är naturläder?

Naturläder är ett material av animaliskt ursprung. Det mest använda lädret i möbelindustrin är kohud - det är mjukt, flexibelt, lätt och har en karakteristisk lukt. En betydande andel naturläder kommer från uppfödning av slaktkor, vars huvudsakliga syfte är att få fram denna råvara. Detta innebär att djurskinn inte är en biprodukt från kött- och slaktindustrin. Djurrättsfrågor och de höga kostnaderna för att få naturläder är dock de främsta orsakerna som gör ekologiskt läder mer populärt.

FÖRDELAR

Materialstyrka

Den stora fördelen med naturläder är hållbarhet. Här är det säkert att säga att ju högre pris, desto bättre kvalitet. Det är också värt att nämna att det tillåter problemfritt luftflöde och säkerställer tillräcklig fuktcirkulation, vilket är särskilt viktigt när det gäller läderkläder.

Säkerhet

Intressant nog är naturläder i alla avseenden mer ”eko” än konstgjort, eftersom det är helt biologiskt nedbrytbart. Det är också vänligt för allergiker: till skillnad från syntetiska material orsakar det inte allergier eller irritationer, vilket avsevärt ökar användarkomforten.

Prestige

Prestige är en annan egenskap hos naturläder som utan tvekan påverkar valet av produkter gjorda av detta material. Dessutom betonas det av den unika, släta strukturen i huden och en unik doft, som för de flesta människor är trevlig och förknippas med lyx.

DEFEKTER

Högt pris

Hur är det med nackdelarna med naturläder? För många är det helt enkelt en för hög kostnad - boskapsuppfödning är utmattande och tidskrävande, varför naturläder är mycket dyrare. Det ändrar dock inte det faktum att köp av en produkt gjord av detta material med korrekt användning är ett köp i flera år.

Av animalistiskt ursprung

Motståndarna till äkta läderprodukter tror att den största nackdelen är att det är ett material av animaliskt ursprung, och deras produktion sker på bekostnad av djurens liv, vilket är oetiskt för många människor.

Offentlig vård

En annan nackdel med äkta läder kan vara att det kräver ofta underhåll för att bibehålla samma effekt som det gjorde på köpdagen - annars slits läder snabbt och ser inte lika bra ut som tidigare. Naturläderprodukter gillar inte höga temperaturer, regn, kemikalier, läckage och fläckar, så var medveten om att vissa fläckar kommer att vara svåra att ta bort (särskilt feta fläckar)

Ekologiskt läder som ett bra alternativ

Ett alternativ till naturläder är ekoläder-även kallat konstläder eller derma, det är ett av de mest valda klädmaterialen för stolar, sängar och loungemöbler. Ur teknisk synvinkel är ekoläder ett polyestermaterial, täckt med ett lager av polyvinylklorid, tack vare vilket ekoläder är hållbart och flexibelt. Det är ett utmärkt val för människor som drömmer om lädermöbler men inte vill att djuren ska skadas. Dessutom används inga material av animaliskt ursprung vid tillverkning av syntetiskt läder, deras framställning är en kemisk process.

FÖRDELAR

Brett användningsområde

Ekoläder är mer motståndskraftigt mot väderförhållanden än naturläder. Sol och vatten har inte så starkt inflytande på ekoläders utseende. Därför används den i klädseln på motorcykelsäten, båtar och skidliftar.

En bra pris

Priset är en tveklös fördel med ekologiskt läder. Du kan köpa flera delar av samma ekoläderprodukt till priset av en djurhudsprodukt. Dessutom finns ekoläder i ett brett utbud av texturer och färger.

Perfekt ersättare

Ekoläder är lätt att rengöra, imiterar perfekt naturläder, och för många människor är konstläderprodukter det rätta valet. Allt för att produktionen av ekologiskt läder inte sker på bekostnad av djur.

DEFEKTER

Lågt luftflöde

På grund av bristen på naturliga porer, leder ekoläder fukt sämre. Bristen på tillräcklig luftcirkulation är särskilt besvärlig när det gäller kläder och tillbehör som kommer i kontakt med människans hud. Detta kan orsaka irritation, skav och överdriven svettning.

Lukt

Vissa människor kan vara särskilt känsliga för lukten av ekoläder. Lågkvalitetsprodukter kan ha en irriterande, stark lukt, men högkvalitativt ekoläder är täckt med ett luktfritt vattenbaserat lack, tack vare vilket materialet inte avger en karakteristisk lukt.

Dålig materialkvalitet

Under påverkan av hög temperatur värms ekoläder snabbt upp - vilket kan vara ganska besvärligt i varmt väder. Det är inte heller resistent mot låga temperaturer, vilket kan få materialet att smula eller spricka.

Hur skiljer man naturläder från ekologiskt läder?

Produkter av naturligt och ekologiskt läder ser likadana ut, så det är ibland svårt att skilja dem åtminstone vid första anblicken. Så hur skiljer man läder och ekoläder?

• TA EN TITT PÅ STRUKTUREN

Naturläder har en ojämn struktur. Det finns många fåror, vars arrangemang är oregelbundet. Dessutom känns det igen av fyllningen från insidan, som har en mockayta. Konstläder är massproducerade så när du tittar noga kommer du att märka upprepande mönster på ytan. På insidan av lädret finns en bomull eller slät mesh genom vilken materialet kan ses.

KONTROLLERA ETIKETTEN

Det är bäst att kontrollera informationen på etiketten direkt. Tillverkaren bör specificera i detalj vilka material produkten är tillverkad av och definiera procentuell sammansättning. Ekoläderet innehåller: PU (polyuretan), polyester och PVC (polyvinylklorid), medan naturlädret är märkt med informationen: "Real Leather", "100% Leather"

VATTENTEST

Äkta läder har en porös struktur, så vatten bör sugas in i det omedelbart. Våta fläckar torkar ut efter ett tag. Samtidigt snedvrider de inte materialet eller missfärgar det. I sin tur är konstläder tillverkat av material som inte absorberar vatten, en droppe vatten kommer att glida på det.

LUKTA PÅ MATERIALET

Ett annat sätt att vara säker på vilket material du har att göra med är att lukta på det. Naturläder har en karakteristisk och behaglig lukt som inte kan imiteras. Syntetiskt läder är luktfritt eller luktar gummi eller andra syntetiska material (för material av låg kvalitet)

RÖR OCH KÄNN

Skillnaden mellan syntet och naturläder känns under fingrarna. Naturläder är varmt och behagligt vid beröring. Även om vissa typer av det, till exempel mocka, är något hårdare och styvare. Om du lägger fingret på ytan av naturläder och trycker på det, kommer ett spindelväv att dyka upp på ytan som på bilden. Du kommer inte att se denna spindelnät på konstläder. Ekoläder är vanligtvis kallt, slät och mycket mjukt. Ibland känns det som plast eller gummi vid beröring.

Naturläder eller ekologiskt läder - vad ska man välja?

Om ekologiskt eller naturligt läder blir ett bättre val beror enbart på dina behov. Om du vill ha ett stort urval, lågt pris och en produkt utan att skada djur, välj en produkt gjord av konstläder. Å andra sidan, när hållbarhet och komfort är viktigt för dig, kommer produkter av naturmaterial att vara en bättre lösning.

 
Visa fler inlägg från Oktober 2021

Rekommenderad

Stor hörnsoffa svart vänster NAPOLI

Stor hörnsoffa svart vänster NAPOLI

26 899,00 sek8069.70 punkt.
pixel