2023-11-23

När ska vi byta madrass mot den nya?

 

Madrassens hållbarhet

Är madrassen evig? Tyvärr inte. Madrassen har sin egen livslängd och efter den tiden är det dags att tänka på en ny. Madrassen kan se bra ut, men om den har använts för länge slutar den att stödja vår kropp medan vi sover. Och det är väldigt viktigt att madrassen fyller alla sina funktioner. Hur vet vi att madrassen inte längre är bra?

Madrassens hållbarhet uppskattas till ca. 7 år. Efter denna tid är det ohygieniskt att använda samma madrass, även om du rengör överdraget regelbundet. Varje natt kommer mikronäringsämnen, vår svett ut under sömnen och det allestädes närvarande dammet i madrassen. Dessa tre element ger en utmärkt grogrund för mikroorganismer som kvalster. Temperaturen i våra sovrum bidrar också till deras utveckling. Alla prover av denna art dör endast vid -25 ° C (efter 6 timmar) eller vid 70-80 ° C (inom 10 minuter). Så vi ser att det inte går att bli av med damm, bakterier och kvalster på egen hand. Vi kan bara tillfälligt försöka upprätthålla madrassens hygien på olika sätt. Däremot kan vi inte göra något åt ​​det naturliga slitaget av skummet och andra delar av madrassen. Precis som andra föremål behöver den bara bytas ut mot en ny.

Madrass - tecken på användning.

Madrassmarknaden utvecklas dynamiskt tack vare det växande intresset för denna produkt och kunskap om fördelarna med hälsosam sömn. Våra sovrum har mindre och mindre utfällbara soffor och de har ersatts av bekväma dubbelsängar. Kunder uppskattar komforten med att sova på madrasser, och tillverkarna bestämde sig för att ständigt förbättra dem. Bonellfjädrar har ersatts med pocketfjädrar och skumfamiljen har utökats till att omfatta latex, termoelastisk eller elastisk. Men trots allt bättre komponenter deformeras och skadas madrasser ständigt, vilket återspeglas i sömnkvaliteten. En viktig aspekt är också lämpligt val av madrass för våra behov, vikt och hållning. Titta noga på din madrass och märk synlig deformation eller kollaps på ytan. Om så är fallet, överväg att köpa en ny madrass innan du upplever svåra ryggsmärtor.

Eller lider du allerede av ryggsmerter eller søvnighet i kroppen? Tror du årsaken kan være arbeidsform, sykdom eller alder? I disse situasjonene kan madrassen også være synderen. Vi bruker i gjennomsnitt 7 til 9 timer i sengen hver dag. I tillegg sover vi ofte i én stilling, og klemmer på bestemte deler av kroppen. Kanskje madrassen din er for hard og gjør at kroppen verker vondt. Men hvis du merker at madrassen har synlige punkteringer, bør du vurdere å kjøpe en fastere madrass eller et mer kompakt nettverk av fjærer for å støtte kroppen din mer fast. En slitt madrass kan også føre til problemer med å sovne, noe som betyr at du ikke finner riktig posisjon. Valg en riktig madrass betyr en god nattssøvn i de neste 7-10 årene. Det er verdt å vurdere på forhånd hvilken type madrass som passer for deg. I tillegg, når du kjøper en ny seng, må du være oppmerksom på om den har en innebygd ramme og stativ. Rammen gir madrassen tilstrekkelig luftsirkulasjon, noe som minimerer tilstedeværelsen av fuktighet.

Soverommet er et unikt sted i hjemmet ditt som bør berolige sinnet og resten av kroppen. Så hvis madrassen din ikke oppfyller disse kriteriene, bør du vurdere å kjøpe en ny!

 
Visa fler inlägg från November 2023

Rekommenderad

Dela din kommentar med andra
pixel