2021-08-04

Närmare naturen, närmare det förflutna - hur introducerar man en rustik stil i sin lägenhet?

 

 

 

Den rustika stilen väcker nostalgi för det lugna och bekymmerslösa livet på landsbygden. Det hänvisar till barns spel och drömmar om nära kontakt med naturen. Således hänvisar den rustika inredningen till traditionen med små herrgårdar, där ingenting saknades. Emellertid är det stereotypa tillvägagångssättet för denna typ av arrangemang associerat med det allestädes närvarande träet och ackumuleringen av gamla, värdelösa föremål som belamrar interiören och ackumulerar damm. Vi debunker denna myt!

Den rustika stilens historia

Rustika möbler har sitt ursprung i mitten av artonhundratalet i USA, när en nyskapad stat, massivt bosatt av britterna, byggde sina första bosättningar. Bristen på medel tvingade lokala hantverkare att skapa heminredning baserat på naturmaterial som erhållits från skogen.

Eftersom varje skapare hade olika visioner och färdigheter tog rustika möbler många former: från mycket primitiva till noggrant färdiga. Essensen var dock enkelheten och materialet från vilket de tillverkades - trä. Med tiden blev det en separat arrangemangsriktning. "Rustik", vilket betyder "land", "hemtrevlig" - är den bästa beskrivningen av denna stil.

Kännetecken för den rustika stilen

I en rustik stil är naturliga material och tyger viktigaste. Karaktäristiska egenskaper är: naturlighet, enkelhet, anknytning till hantverk, mysighet. Om du lockas av det förflutna och trä alltid har varit närmare dig än glas och metall, är den rustika stilen just för dig!

Material: trä, sten, bomull, jute, bambu, organza (tunt, transparent sidengarntyg), som fungerar bäst som gardin vid fönster.

Tillbehör: korg, linnedukar, keramiska tallrikar, torkade och naturliga blommor, spetsservetter, fotogenlampor, målningar som visar landsbygdslivet, böcker.

Färger: beige, brun, vit, jordfärger, naturgrön, blå och marinblå. Det är viktigt att välja rätt färger för färgen på det dominerande träet i interiören. Ljusa färger kan appliceras på mörka möbler och då kontrast skapas.

En viktig accent kan vara dekorationer på möbler inspirerade av landsmotiv, samt stiliserat trä med starkt markerade nötningar. Det är också karakteristiskt att använda rå tegel eller måla den vit.

Vad bör undvikas i en rustik interiör? Blanka ytor, plast, stark belysning med kall färg, starka kontraster (intensiva färger, t.ex. rött rekommenderas inte), glas, metall. Rustika interiörer ger intrycket "dammigt", tack vare vilket färgerna är dämpade, konturerna är lätta och det hela är varmt och behagligt.

Möbler i rustik stil i vardagsrummet

Möbler bör behålla träets naturliga färg eller åtminstone en synlig kornkontur. Träbord, byråer och skyltfönster ser fantastiskt ut. Dessa artiklar behöver inte nödvändigtvis användas för sitt ursprungliga syfte, till exempel är en trälåda med platt lock ett idealiskt soffbord.

Byrå

Stort, tungt, massivt trä med snygga beslag? Lådor i trä är en investering i flera år! Du kommer säkert att tycka om NEST KM1 byrå. Om du är uttråkad av dess traditionella karaktär kan du enkelt förnya byrån och ge den ett nytt utseende genom att täcka möblerna med en mönstrad fanér.

Ett kaffebord

Det kan inte saknas i någon salong! Även om du väljer en i modern stil istället för traditionella möbler, kommer LANIPA-soffbordet att värma upp interiören och göra ditt vardagsrum komplett.Lampa

Rustik belysning i vardagsrummet kan spela en dekorativ roll och det är värt att fokusera på lampor som blir en ljus accent av denna stil. Ett perfekt exempel av detta typ av lampor är den rustika hängande BIO-lampan, gjord av plywood.


En gungstol

Här har du ett enormt fält att visa upp. Välj den traditionella gungstolen MAX BIS PLUS eller den moderna SANTA CRUZ hängstolen. Lägg det i vardagsrummet och skapa din egen unika sammansättning.

 

Bord och stolar

Matsalen är hjärtat av alla rustika interiörer. Ställ upp ett NELSON-träbord med vända ben och bekväma stolar i vardagsrummet och bjud in gästerna att njuta av måltider tillsammans.


 

Soffa eller hörnsoffa

Högkvalitativa ytor, träben i stoppade möbler är detaljer som är värda att vara uppmärksamma på när man väljer en rustik soffa. Det bör främst vara en möbel som kommer att vara huvudelementet i vardagsrummet. Vad sägs om en traditionell PAVIO konvertibel soffa eller en GREY hörnsoffa?

Rustik stil sovrum

En praktisk garderob för kläder kommer att vara till nytta i ett rustikt sovrum. Skapa till exempel en BORGA-garderob, en NEST KM2-sängkläder och ett litet nattduksbord. En DENVER-säng i stål, en galge i retrostil och en snygg lampa ovanför sängen är perfekta tillsammans också. Huvudregeln är att inredning av ett sovrum i rustik stil kräver praktiska och funktionella möbler. Linne i naturliga färger kompletterar helheten.

Smidesjärn och dekorativa element av gjutjärn är också välkomna i sovrummet i lantlig stil. Naturliga tyger kommer också att vara användbara, t.ex. en linneduk på en byrå av trä. Det är också värt att introducera levande växter - trimmade fältblommor i en vas ger sovrummet ett naturligt och friskt utseende.

Kök och badrum i en rustik stil

Köket är en perfekt plats att ordna i en rustik stil. Du hittar många gamla möbler på marknaden. Ett träbord av avsiktligt trångt trä, till exempel WENANTY-bordet, passar perfekt till alla rustika kök. Det kan kombineras med modern köksutrustning, t.ex. i svart. Ljus trä och mörka hushållsapparater kommer att skapa en intressant kontrast. Köket bör också vara utrustat med massiva träskåp - de ser inte bara vackra ut utan är också funktionella.

Förutom bänkskivor och hyllor i trä är det värt att komplettera köket med rostfritt eller mässingsbelysning. En korrekt vald modell och typ av lampa, och viktigast av allt - dess rätta läge, hjälper till att uppnå den avsedda visuella effekten. Ett sådant inredningselement kommer att kompletteras med en GARRET-pendel eller en spotlampa med en, två eller till och med tre ljuskällor.

Badrummet är också en plats som kan ordnas i enlighet med stil inspirerad av landsbygdens liv. Trämöbler och ett fristående skåp med handfat är ett perfekt komplement. Eftersom detaljerna avgör helheten kommer det att vara fantastiskt att komplettera hela arrangemanget med lämpliga tillbehör, t.ex. TRIPLO stålhängare, flätad tvättkorg, KALIA badrumsmatta och en spegel i en rektangulär ram - som i BROOKLYNs badrumsmöbeluppsättning.

Rustik stil - för vem?

Älskar du skandinavisk, art deco eller boho stil? Älskar du naturliga material och lukten av trä? Den rustika stilen ser bra ut i kombination med klassikerna. Du kan framgångsrikt mixa dina föremål och stilar och skapa unika och fenomenala arrangemang.

Det är en inredningsstil främst för dem som uppskattar bostadsutrymme och nära kontakt med naturen. Perfekt för ägare av stora trähus. Om du är en anhängare av tradition och naturliga material kommer du säkert att hitta något själv. Fläktar som letar efter antikviteter på loppmarknader eller glömda vindar i familjen kommer också att ha gott om utrymme för att ordna sin inredning i rustik stil.

 
Visa fler inlägg från Augusti 2021
pixel