2021-01-26

Skandinavisk stil – allt du behöver veta om den: praktiska lösningar, funktioner och färger.

 

 
 

Under senare år började skandinavisk stil bli populär och vi kan se den i många bostäder. Vardagsrum, sovrum eller matsal är ofta inredda i skandinavisk stil. Stilens skönhet ligger i enkelheten. Det finns ingen plats för extravaganta prydnader. Enkla former dominerar. Det gör att skandinavisk stil är så universell och tidlös. För många är skandinavisk design en synonym med en lägenhet med en minimalistisk och cool inredning. Moderna skandinaviska hus är både mysiga och avslappnade. På samma gång har de praktiska och funktionella möbler. Valet av material gör denna stil mer närvarande och hemtrevlig. Det som kännetecknas den nordiska stilen är trä, glas, textil, keramik etc. Om du bestämmer dig för att ordna en lägenhet i skandinavisk stil kan du se vad den kännetecknas av, vilka material och färger dominerar här.

1. Skandinavisk stil - historia.

Skandinavisk design historia börjar i början av 1800- och 1900-talet och leder till ett annat konstfält: måleri. Vid den tiden släppte två svenska artister Karin och Carl Larsson sitt berömda akvarellalbum med titeln "Ett Hem". Där visade de scener från familjelivet i en "idealisk inredning", som lade grunden för en stil som kallas skandinavisk.

Larssons designlösningar inspirerade snart designers som såg den unika potentialen i denna stil. Samlingar som skapades med anspråklöshet och minimalism av skandinavisk stil som inspiration visade sig vara framgångsrika inte bara i det svala och dystra skandinaviska klimatet, men nästan över hela världen. I lägenheterna betonar nordisk stil klassisk elegans och funktionalitet. Interiörer började först ordnas för familjers egen komfort. Tack vare familjen Larsson blev den skandinaviska inredningen främst en plats för dagliga hemaktiviteter och vila. Tack vare dem var lägenheten inte längre arrangerad för att bara visa upp.

2. Vad kännetecknas skandinaviska interiörer?

Den nordiska stilen bygger på ljusa rum med en smula elegans. Ljusa färger och passande belysning, är något vi gärna vill ha i vårt hem. Stilens förutsättningar är inte att fylla utrymmet med onödiga saker. Det är därför det kallas minimalism i alla dess former. Den är varm, full av personlighet och ljus. Nedan listar vi de viktigaste funktionerna i skandinavisk inredningsstil:

⦁ Ljusa färger - färgbasen i skandinavisk stil är ljusa, neutrala färger. Huvudfärgerna är vit, beige och ljusa gråtoner. Metallfärger som guld, silver och koppar är också ganska vanliga. De ger rummet mer glans och ett industriellt utseende.

⦁ Naturliga material - trä är det viktigaste materialet. Gröna växter i hemmet ger en bra atmosfär. Olika arter av ormbunksväxter, liksom ficus, kommer att vara perfekta. Sten spelar också en viktig roll. Det passar perfekt i trä, marmor eller cement.

⦁ Tyger - textilier spelar en mycket viktig roll i det skandinaviska rummet. Skandinavisk inredning känneteckans av naturliga material som bomull, linne och jute. Filtar med tjock vävning är också bra som tillbehör.

⦁ Olika tillägg - deras uppgift är att komplettera den skandinaviska inredningen. Alla tillbehör är praktiska. Naturliga, organiska material gäller också här, och ett överskott av ornament rekommenderas definitivt inte.

⦁ Belysning - korrekt vald belysning skapar en specifik atmosfär i varje rum och betonar element i rummet vi vill visa till andra.

⦁ Enkelhet och funktionalitet - komfort och minimalism ligger till grund till att inreda i skandinavisk design. Det som är viktigt är att hålla din inredning enkel - möblerna inkluderade. Olika prydnader kan vi säkert hoppa över.

3. Skandinavisk stil: svenska, danska och finska varianter.

Den skandinaviska stilen har utvecklats i flera riktningar genom åren. För närvarande skiljer vi tre stilar:

Svensk stil

Kännetecknas av maximal enkelhet, begränsade antal möbler och dekorationer. Trenden anses vara rent organisk, med många handgjorda föremål. Här används främst naturliga material, som hålls i ljusa färger (vanligtvis vita).

Dansk stil

Den är mer konstnärlig och kännetecknas av lätthet (till exempel mjuka stolar, fåtöljer eller soffor). Hela interiören är harmonisk och sammanhängande. Den danska stilen är mindre restriktiv än den svenska när det gäller färgmatchning. Oftare används det intensiva färger som gul, blå och lila.

Finsk stil

Motsatsen till dansk stil, den är den mest råa och coola av alla skandinaviska trenderna. Möblerna liknar geometriska figurer. Mörka detaljer skapar en kontrast till den allestädes närvarande vita färgen. Ibland liknar den finska varianten av skandinavisk stil interiörer inredda i industriell stil.

4. Hur ordnar jag ett vardagsrum i skandinavisk stil?

Ett vardagsrum i skandinavisk stil domineras först och främst av vit. Färgerna på väggarna kan också ha andra färger - till exempel ljusblå, grön eller turkos. Ett sådant vardagsrum måste också vara väl upplyst - stora fönster, inte täckta av gardiner, rekommenderas. I en skandinavisk inredning kan du tillåta dig lite variation och dekorativ fantasi t.ex. genom att placera en fåtölj i Louis XIV-stil bredvid ett minimalistiskt bord. Du kan också prova accenter från industriella möbler, som perfekt harmoniserar med enkelhet av skandinavisk stil. Var dock noga med att inte överdriva antalet dekorationer.

I skandinavisk design är belysning extremt viktig. Lampor och lampskärmar ska vara i glas eller metall och hållas i en minimalistisk, modern stil.

5. Hur ordnar jag mitt sovrum i skandinavisk stil?

När du väljer möblerna till sovrummet är det värt att välja ljusa pastellfärger. Stor säng med dekorativa nackstöd, rymlig garderob, funktionella sängbord - de utgör basen för en skandinavisk inredning. Om du har ett större sovrum kan du dekorera rummet med en snygg fåtölj som är perfekt för en avkopplande kväll med din favoritbok. Dekorativa kuddar, träutrustning, väggdekorationer och sängöverkast skapar en känsla av komfort i sovrummet. Kom också ihåg att ordna en passande belysning.

6. Skandinavisk stil i köket - hur ordnar man det?

Köket i skandinavisk stil ska vara ljus och väl upplyst med naturligt ljus. Tack vare stora fönster och vita väggar kommer även det trångaste köket att se större ut. Lampor i form av glödlampor som hänger på långa, tjocka kablar kommer att passa utmärkt i den interiören. Skandinavisk stil är väldigt geometrisk. Därför kommer alla geometriska dekorativa tillskott att matcha inredningen. Det som också komponerar sig bra med en skandinavisk känsla är vintage hushållsapparater. Nyligen har köksskåp i subtila blå toner blivit mycket fashionabla.

Modernt bord och färgglada stolar kommer att se intressant ut bland vita väggar och andra ljusa möbler. Trä i ett skandinaviskt kök är ett obligatoriskt element. Skandinavisk inredningsstil älskar bänkskivor i trä, fönsterbrädor och trämöbler. Snygga stolar av tallaska eller ett massivt mahognybord ger inredningen en stark karaktär. Även om det tvåfärgade rutiga golvet fortfarande associeras med art deco-köket, fungerar det också perfekt i skandinaviska interiörer. I ett sådant golvschackbräde fungerar vita och svarta eller vita och grå brickor bäst.

7. Ett badrum i skandinavisk stil? Varför inte!

Denna stil kommer att vara perfekt i badrummet. Rena former och ljusa, dämpade färger förstorar även det minsta badrummet. Du kan berika de råa färgerna med naturligt trä på golvet eller i form av väggpaneler. Och här - precis som i köket - välj arter som är mycket motståndskraftiga mot vatten och höga temperaturer. Du kan också välja stora brickor i stället för naturliga brädor som liknar trädets struktur.

Möblerna ska stå i kontrast till golvet. Om golvet är ljust, välj möblerna i färgerna i naturligt trä. Om golvet är mörkare är det värt att installera ljusare möbler i detta rum som reflekterar ljuset (helst med en blank yta).

8. Den bästa belysningen för skandinavisk interior.

Interiörer i skandinavisk stil är rymliga, ljusa och funktionella. Ett viktigt inslag i inredningen i varje lägenhet är lämplig belysning som inte bara ska uppfylla en dekorativ funktion utan framför allt måste vara praktisk. Den skandinaviska stilen gör att du kan kombinera klassiska och enkla former med modern design. Skandinaviska lampor är främst delikata linjer och runda former i kombination med träelement. Denna stil kombinerar också element av metall med trä och tyg. Bords- och golvlampor har vanligtvis lampskärmar i vit, grå och varmbruna färger.

Modern belysning i skandinavisk design drar inspiration från både klassiska, retro och industriella stilar. Kombinationen av alla dessa element gör belysningen och hela inredningen i skandinavisk stil unik.

9. Tips för perfekt inredning.

Tips 1: Välj dämpade färger! Regel nummer ett är alltid "mindre är mer". Ljusa, transparenta och subtila färger rekommenderas. Vita och diskreta pastellfärger dominerar i den skandinaviska inredningen. Det finns inget utrymme för intensiva färger.

Tips 2: Se till att du har tillräcklig med belysning! Ljuset skapar en mysig atmosfär och betonar stilen ordentligt.

Tips 3: Björk, tall eller gran är ett måste om du vill hålla kvar lägenheten i skandinavisk stil. Skog och fjord är en inspirationskälla för denna stil.

Tips 4: Även för möblerna som soffa eller fåtölj bör du använda neutrala färger. Var uppmärksam på stolens funktionalitet och investera i en bekväm soffa med en delikat och enkel design.

Tips 5: Kom ihåg detaljer! Speciellt saker som kuddar, mattor och mattor med extravaganta mönster är den bästa lösningen till ett vardagsrum i skandinavisk design. Några enkla steg räcker för att ge ditt hem en individuell känsla. Ett vardagsrum eller ett sovrum i neutrala färger behöver inte vara tråkigt alls.

Tips 6: I skandinaviska inredning blandas trä med metalltillbehör, vilket ger en modern men naturlig effekt. Vad säger du om ett soffbord med träplatta och metallben?

10. Hur mycket kostar det?

Att ordna en lägenhet kräver alltid stora kostnader. Den skandinaviska stilen när det gäller kostnad är fördelaktig genom att den inte behöver mycket möbler och tillbehör. Naturligt trä och naturliga tyger kan dock kosta mycket. För att sänka eventuella shoppingpriserna är det värt att köpa i onlinebutiker som har lika bra lager som stationära butiker. De erbjuder lägre priser och många bra erbjudanden. Det är därför värt att följa informationen på Sellyhome.se-webbplatsen, där du kan hitta kampanjer, försäljning och många rabatter.

 
Visa fler inlägg från Januari 2021
Dela din kommentar med andra
pixel