2021-05-12

Trädgårdsmöbler som håller i åratal. Hur väljer man rätt utemöbler set?

 

 

 

Trädgård är en viktig del av vårt hem där vi tillbringar mycket tid, särskilt under våren och sommaren; vi kopplar av, äter måltider med familjen eller träffar vänner vid grillen. Genom att välja passande utrustning till trädgården gör vi de mysigare och trevligare. För att uppnå det letar vi efter lämpliga trädgårdsmöbler: å ena sidan praktiska och funktionella och å andra sidan väl anpassade till trädgårdsutrymmet. Du behöver inte resa för att njuta av den goda auran. Allt du behöver göra är att skapa ett mysigt och bekvämt utrymme i din trädgård och då kan du känna dig som på semester. Vilka fördelar har trädgårdsmöbler och vad ska du vara uppmärksam på?

Vad ska du vara uppmärksam på när du väljer trädgårdsmöbler?

Innan du köper trädgårdsmöbler, svara på 3 frågor:

• Vad ska du använda dem till?
• Hur mycket plats har du i trädgården?
• Var kommer möblerna att stå?

När du väljer trädgårdsmöbler bör du främst tänka på dina behov. Utbudet av trädgårdsmöbler är stort, så du kan förverkliga drömmen om en solig matsal på terrassen, skapa en avkopplande hörn vid poolen eller arrangera en liten balkong. En annan viktig faktor vid köp av trädgårdsmöbler är typ och kvalitet på material. Bord, stolar och soffor och bör åtminstone vara solida och motståndskraftiga mot skador. Innan du köper trädgårdsmöbler är det också värt att bestämma hur mycket pengar du vill lägga på köpet.

Vad ska du använda dina trädgårdsmöbler till?

Om du vill koppla av utomhus är en trädgårdssoffa eller trädgårdsstol ett bra val. Gillar du att koppla av i en liggande position? Överväg att köpa en solstol, gungstol eller hängmatta.

Om syftet med trädgårdsmöbler är att du vill koppla av, behöver du förmodligen inte ett stort bord, utan ett lågt soffbord och en bekväm trädgårdspuff.

Om du planerar utomhusfester med din familj eller dina vänner eller luncher i trädgården måste du köpa ett passande stort trädgårdsbord samt stolar, soffor eller pallar. Kanske behöver du till och med ett modernt trädgårdsbord med en glasskiva?

Var kommer möblerna att stå?

Kommer dina trädgårdsmöbler att stå under ett tak eller kommer de att exponeras för regn och sol? Detta är viktigt för materialvalet. Om möblerna blir våta, se till att fukten inte skadar den eller att den inte torkar länge. Om möblerna exponeras för solen, kontrollera att tyget inte bleknar eller att metallen inte värms upp. Du bör vara uppmärksam på dimensionerna på enskilda delar - kommer de att passa in i förvaringslådan efter säsongen? Kan de alla placeras på terrassen, balkongen eller altanen? Dessutom är det värt att vara uppmärksam på hur mycket utrymme du har. Tänk på vilket grund planerar du att placera dina trädgårdsmöbler på (gräs, trägolv, betong ...)? Vad kommer att stå omkring?

Trädgårdsmöbler - vilket material ska du välja?

Moderna trädgårdsmöbler är gjorda av olika material. När du köper, bör du vara uppmärksam både på möblernas estetik och kvaliteten på materialet. Detta påverkar hur länge de nya stolarna, borden eller sofforna kommer att tjäna oss.

• Trä

Trä är det mest universella materialet. Den otvivelaktiga fördelen med trädgårdsmöbler av trä är möjligheten att anpassa dem till en mängd olika arrangemang. Dessutom har varje träslag sin egen unika färg, ser naturlig ut och smälter in fint med växter. Du bör också komma ihåg att regelbundet impregnera dem. Korrekt säkrade trädgårdsmöbler i trä kommer att tjäna dig i många år.

• Rotting

Rotting är mycket effektiva material. Naturlig, dekorativ, passar perfekt in i rustika utrymmen. Rotting- eller korgmöbler är perfekta för att ordna altaner och terrasser. De är lätta att bära. På vintern ska de skyddas mot frost, eftersom trädgårdsmöbler som gjordes av dessa material kan spricka under påverkan av låga temperaturer.

• Plast

Möbler av hållbar plast är en ekonomisk och estetisk lösning. De är lätta att underhålla. För rengöring behöver du bara en fuktig trasa eller vattenslang. Dessutom kommer användningen av dekorativa kuddar att öka möblernas attraktivitet. Moderna trädgårdsmöbler av plast kan också vara ett alternativ till polyrattan.

• Metall eller aluminium

Trädgårdsmöbler av stål och aluminium är solida och lätta att rengöra, ser snygga och eleganta ut. De är perfekta för moderna hem och trädgårdar. De används inte bara på privata tomter utan också i hotell- och restaurangområden och i offentliga parker. Med tiden kan de målas i valfri färg.

Trädgårdsmöbler - hur man väljer rätt färg?

När det gäller färgerna på trädgårdsmöbler hålls sådana element vanligtvis i naturliga nyanser av brunt, grått och grönt. Du kan välja eleganta vita trädgårdsmöbler eller snygga svarta eller blåa trädgårdsmöbler. Det är dock värt att komma ihåg att vita trädgårdsmöbler kräver regelbunden rengöring. Bruna möbler till trädgården passar in i grönskan, tack vare vilken de ser väldigt naturliga ut. Om du vill ha ett ovanligt färgschema finns det också röda eller gula möbler.

Hur matchar man trädgårdsmöbler till trädgårdsstil?

Vill du ordna en trädgård i skandinavisk stil eller är du intresserad av en annan stil? Designsoffor och fåtöljer, gjorda av aluminium eller stål kommer att se bra ut tillsammans med en jämnt trimmad gräsmatta och ett glasbord. Men när det gäller traditionella trädgårdsmöbler av trä passar de in i klassiskt inredda utrymmen med blommor, grönsaker och örter som växer i trädgården. Det finns inga gränser för stilen på trädgårdsmöbler. Det är viktigt att de passar in i omgivningen. Olika möbler kommer att vara lämpliga för en mysig veranda och olika för att ställa vid poolen.

Vilka möbler för en klassisk trädgård?

Trädgårdens arrangemang ska matcha stilen för hela fastigheten. Om byggnaden och omgivningen hålls i en klassisk stil, är trä-, rotting- eller korgmöbler den bästa lösningen. Ett brett urval av mönster och färger gör att du kan välja den perfekta produkten för ditt arrangemang. I klassisk stil bör du främst fokusera på beprövade lösningar, dämpade färger och komfort.

En bekväm soffa med stora kuddar, solstolar och ett bord för små föremål fungerar bra både på terrassen och under ett paraply. Ett alternativ till naturlig rotting är soffa och fåtöljer av teknisk rotting, vilka är mer hållbara och motståndskraftiga. Mitt i trädgården, mellan träd och buskar, kan du placera en metallmöbler - en bänk och ett bord där du kan sitta i skuggan med en kopp kaffe eller en bok.

Underhåll av trädgårdsmöbler

De flesta trädgårdsmöbler är gjorda av material som inte kräver något speciellt underhåll. För att skydda trädgårdsmöbler i metall mot påverkan av förändrande väderförhållanden räcker det att torka dem med en fuktig trasa som fuktas i ett milt rengöringsmedel.

Grunden till underhåll av naturliga rottingmodeller är regelbunden dammsugning och skydd mot fukt. Om överdrag och säten blir smutsiga tar du bara bort dem och tvättar dem i tvättmaskinen. Tänk dock på att starka rengöringsmedel och höga temperaturer kan skada materialet. För att undvika detta bör textilelement tvättas vid låga temperaturer och med speciella rengöringsmedel för tekniska, delikata och termoaktiva tyger.

Vad ska man göra med utemöbler efter säsongen?

När utesäsongen är slut bör möblerna tvättas med vatten med ett milt rengöringsmedel, det kan vara diskmedel eller grå tvål. Efter torkning ska möblerna flyttas till ett torrt och svalt rum - till exempel ett garage eller en källare. Du bör också köpa överdrag till dina trädgårdsmöbler som är både vattentäta och med god luftcirkulation. Läs vad tillverkaren skriver om lagring och underhåll av trädgårdsmöbler. Du kan också ställa några möbler i rummet och använda dem hemma på vintern.

Trädgårdsmöbler - sammanfattning

Valet av trädgårdsmöbler är oerhört viktigt, så innan du gör köpet är det värt att överväga vad du verkligen letar efter. Tänk på följande när du väljer:

1. Funktionalitet.
2. Utrymme.
3. Stil.
4. Material.
5. Budget.

Trädgårdsmöbler är en av de viktigaste delarna av trädgårdsutrustning. Tack vare dem kommer vi att betona stilen i hela området. När du väljer passande produkter är det värt att ta hänsyn till deras utseende, men glöm inte bekvämligheten och funktionaliteten. Det är bäst att överväga både arrangemanget och personliga preferenser samt dina behov. Vi hoppas att dessa få tips hjälper dig att göra rätt val och köpa trädgårdsmöbler som du kommer att vara nöjd med!

 
Visa fler inlägg från Maj 2021

Rekommenderad

Billig hängstol beige Santorini

Billig hängstol beige Santorini

1 029,00 sek308.70 punkt.
Modern trädgårdspuff blå IBIZA

Modern trädgårdspuff blå IBIZA

3 199,00 sek959.70 punkt.
Modernt trädgårdsbord grå IBIZA

Modernt trädgårdsbord grå IBIZA

4 399,00 sek1319.70 punkt.
pixel