2021-05-05

Trädgårdsportal – ett hemtrevligt tillskott till trädgården

 

 
  

 

Många människor drömmer om en vacker trädgård. Väldesignade trädgårdsmöbler gör avkoppling utomhus mycket trevligare. Det finns ett antal olika lösningar som kan användas – allt beror på dina preferenser. En trädgårdsportal verkar vara den perfekta lösningen. Den kommer säkert att glädja alla de som har gröna fingrar. Denna praktiska design delar trädgården i zoner och ger också lite avskildhet. Trädgårdsportalens dekorativa natur bör inte heller glömmas bort. Det är en fantastisk prydnad som kan placeras nästan var som helst i trädgården.

1. Trädgårdsportal – vad är det?

En trädgårdsportal, eller en pergola, består av en dubbel rad stolpar på vilka ett öppet tak är placerat. Den ger stöd åt växter och skyddar mot solen på varma dagar. Trädgårdsportaler kan vara av alla storlekar, de kan vara fristående eller kan stödja sig vid byggnaden.

Den unika trädgårdsstrukturen fungerar underbart i kombination med vackra klätterväxter, inklusive olika typer av murgröna och rosor. Växter skapar en unik effekt av "levande väggar" som skapar en magisk stämning i trädgården. Den är också ett perfekt tillskott till alla trädgårdar i romantisk stil.

2. Fördelar med att ha en trädgårdsportal

Varför är det värt att välja en pergola? En av fördelarna är att vara utomhus bland växter och i sällskap av familj eller vänner. Trädgårdsportalen hjälper att minska stress och får dig att glömma även den mest stressiga dagen på jobbet. Grönskan som omger huset gör att du också kan isolera dig från ljudet från gatan.

En ordentligt täckt trädgårdsportal kommer att tjäna dig inte bara på våren och sommaren utan också på kallare dagar och bli en vacker vinterträdgård. Tack vare pergolan blir det mycket trevligare att koppla av i din egen trädgård. Det är också värt att nämna den ekonomiska aspekten. Att installera en pergola är billigt och kräver inte mycket pengar.

3. Pergola inspiration

Trädgårdsportaler kan vara ett utmärkt tillskott till en noggrant designad trädgård. Det är ett utmärkt förslag för människor som älskar växter. Huvudsyftet med en pergola är att den utgör ett växtstöd. Ju mer intressant design, desto bättre effekt. Det är värt att nämna att med hjälp av en pergola kan du skapa skuggade stigar i din egen trädgård.

Det är ett fantastiskt alternativ till en berså som ser ganska minimalistiskt ut. Trädgårdspergoler har en romantisk karaktär. De passar perfekt in i rustika eller antika trädgårdsarrangemang. Naturligtvis står inget i vägen för att använda dem i ett modernt utrymme och dess arkitektur. Möjligheterna är oändliga.

4. Typer av trädgårdsportaler

Trädgårdsportaler kan göras i form av en rosenbåge eller en dekorativ grind. När det gäller en metallpergola är det viktigt att vara uppmärksam på typ av metallen trädgårdspergolan är gjord av. Den bör vara skyddad mot rost. Om inte, kommer rost att uppstå efter ett tag, och då blir pergolan ful och oattraktiv.

Det är mycket viktigt att alla delar av pergola hålls i samma stil. Kombinationen av flera olika material, mönster eller färger kan ha motsatt effekt till den avsedda. Det är också viktigt att undvika onödig överdåd. Var också försiktiga om du inte har för mycket ledigt utrymme. Ibland är mindre mer.

5. Mått på trädgårdsportaler

Måttet på trädgårdspergolan är en individuell fråga. Det kan inte tydligt anges vilken struktur vill fungera bäst i din trädgård. Mycket beror på om du har tillräckligt med ledigt utrymme. Därför bör du först och främst bestämma var pergolan ska placeras. Kom ihåg att en trädgårdsportal kan likna en bänk med ett tak eller en berså för trädgården. Således är skillnader mellan olika mått stora.

Det är bra om trädgårdsportal exponeras. Då måste man kolla vilken typ av klätterväxter som bör väljas – det är nödvändigt att ta reda på om växterna föredrar soliga eller skuggiga platser. De allra flesta klätterväxter gillar dock solen. Det är också viktigt att pergolan inte utsätts för kraftiga vindar. Den måste ha en stabil struktur och vikt som passar dess storlek. En fristående pergola måste vara ordentligt fäst till marken.

6. Växter – en naturlig gardin för trädgårdsportaler

Många undrar vilka klätterväxter som är bäst för trädgårdspergoler. Valet är så stort att alla hittar något som passar deras smak. Kom ihåg att det är växter som i stort sätt påverkar utseendet på hela pergolan. Om du inte har gröna fingrar, fokusera på arter som är problemfria och inte behöver mycket vård. Den enklaste lösningen är att plantera växtarter som växer längs pergolan upp till taket. Ett exempel är en rosenbåge. Det är ett utmärkt stöd för blommande växter. Ger klätterväxter ett fast grepp och möjlighet till fortsatt tillväxt.

7. Vilka växter ska du välja för trädgårdsportaler?

När du väljer växter är det värt att vara uppmärksam på bland annat tillväxthastigheten - tack vare detta kommer växterna att växa runt pergolan strax efter plantering och skapa en trevlig atmosfär. En utmärkt idé är vildvin, vars årliga tillväxt är upp till 3 meter. Växten är också kalltålig och känns bra både i skuggan och i solen. Om du föredrar vinstockar för dekorativa pergoler, är klematis, kaprifol och klätterrosor det bästa valet. Lista över de vanligaste växterna:
 
• lätterrosa;
• pilört;
• kaprifol;
• klematis;
• pipranka;
• murgröna.

Förutom fleråriga växter kan du också plantera ettåriga växter runt trädgårdsportalerna, som dekorativ böna, luktärt eller klockranka. Den blommar långt och kraftigt, och dess lila, vita eller rosa blommor är koppformade. Många klätterväxter är lämpliga för plantering på pergolan, vi har bara nämnt några få arter som kan passa där. Du kan skapa en fantastisk komposition av växter, allt beror på dina personliga preferenser. Vackert bevuxen med blad och blommor, kommer pergolan att skapa en lugnt och romantiskt hörn där du kommer att trivas bra.

 
Visa fler inlägg från Maj 2021

Rekommenderad

Rosenbåge stål140X38X240 cm

Rosenbåge stål140X38X240 cm

739,00 sek221.70 punkt.
pixel