2021-09-17

Välj säng för sovrum - jämförelse mellan enkelsäng och dubbelsäng

 

 


Att köpa en säng till ett sovrum är inte lätt. Du måste ta hänsyn till rummets storlek, strukturens styrka och framför allt komforten. Även om det sägs att madrassen är ansvarig för sömnkvaliteten, är sängens rätt storlek inte utan betydelse. Så vad bör du vara uppmärksam på? När är en enkelsäng och när är en dubbelsäng lämplig? I dagens blogg förklarar vi de grundläggande skillnaderna mellan de två typerna av sängar.

Skillnad mellan enkelsäng och dubbelsäng

Dubbelsängen är definitivt större än enkelsängen. Enkelsängar är vanligtvis inte bredare än 120 cm. Dimensionerna på dubbelsängar mäter däremot från 140x200 cm och kan nå till och med 220x200 cm. Det betyder att en person har cirka 70 cm utrymme för sig själv. Detta är mindre än i en enkelsäng, där utrymmet är till och med 100 cm. Dessutom är längden på 190 cm för kort för personer över 185 cm i höjd. De ska inte känna sig bekväma. Dubbelsängen är därför bekväm nog för två personer upp till 170 cm höga.

Enkel- eller dubbelsäng? Vad är lönsamt att köpa?

Den första aspekten att tänka på är sängens storlek. Det är klart att ju större sängen är, desto mer plats tar den. Ofta är dock dess bredd begränsad av rumsliga möjligheter och denna aspekt bör beaktas. Även om inget annat än en säng rymmer i sovrummet, är det bättre att köpa en dubbelsäng, även den minsta, så att den inte begränsar rörelsen. Om möjligt är det värt att ge tillgång till sängen från tre sidor och hitta en kompromiss mellan sömnkomfort och ergonomi. Man gör det genom att gå upp och somna och använda sovrummet varje dag.

Hur väljer man en säng för sovrummet?

Ur praktisk synvinkel bör man fokusera på två saker. För det första är det bättre att köpa en säng med sänggavel, som inte bara har en dekorativ funktion, utan också möjliggör bekväm läsning av böcker. För det andra, om rummet inte är särskilt stort eller mängden möbler hålls på ett minimal utrymme kan du behöva köpa en säng med förvaring.

Stilen i vilken sängen är gjord är lika viktig. Den måste definitivt matcha resten av sovrummet. Under de senaste åren är sängar i skandinavisk eller rustik stil mest populära. Ramarna på sådana sängar är vanligtvis gjorda av trä, metall eller MDF -skivor. Det finns också stoppade sängar, som är mycket bekväma att använda.

Mått på en enkelsäng

Vilka dimensioner av sängen kommer att vara lämpliga för en person? För närvarande är standarden på marknaden 90x200 och 120x200 cm. I ett rum där det inte finns tillräckligt med plats för en stor säng med en dubbel madrass, blir en enkelsäng mycket bättre, tack vare vilken du också kan sätta ett sängbord och en lampa bredvid. Denna sängstorlek ger tillräckligt med utrymme för en enda person att vila bekvämt.

Arrangemanget av ett litet rum kräver optimal användning av varje kvadratmeter. Om du vill utnyttja det tillgängliga utrymmet på bästa sätt är det värt att välja en enkelsäng med sängkläder. Utdragbara lådor under sängen ger extra utrymme för sängkläder, handdukar, böcker och andra tillbehör. En sådan modell kommer att vara perfekt, till exempel i ett barns sovrum.

Enkelsäng för ett barn eller en tonåring

Enkelsängar används både i sovrummen för vuxna som sover ensamma, liksom i barn- eller tonåringens rum. Det finns många moderna modeller på enkelsängmarknaden med en intressant och original design som säkert kommer att gillas av dina barn. Ett perfekt exempel är HERMES enkelsäng, som kan förvandlas till en dubbelsäng på ett ögonblick.

De höga sidorna, dekorerade med färgglada kuddar, gör att du kan göra en enkelsäng till en soffa, vilket ger extra utrymme för att sitta under dagen och när vänner är på besök. Ett utmärkt val för studentrummet är också enkelsängar med sänggavel. Man kan njuta av kvällsläsningen och använda inbyggda hyllor. Tack vare detta dagliga tillbehör alltid finns till hands.

Dubbelsäng - perfekt val för par

De minsta sängarna för par har vanligtvis en sovyta på 140x200 cm. Uppenbarligen ger en mindre säng bättre sovförhållanden om sovrummet har ett begränsat utrymme. Kom dock ihåg att sömn tar nästan en tredjedel av vårt liv. Så den definivt är värt att investera i! Det optimala valet är en dubbelsäng 160x200 cm. Till exempel LISSABON -sängen med en bred sänggavel och en träram.

Den bästa lösningen visar sig dock vara en dubbelsäng 180x200 cm. När det gäller komfort är denna storlek av sängen det perfekta valet även för de mest krävande användarna. För närvarande väljer vissa par modeller med måtten 200x200 cm och ännu större. Intressant nog, när vi använder dessa dimensioner, menar vi vanligtvis ytan på madrassen som vi sover på. Dubbelsängen är större och detta bör man tänka på när man inreder sovrummet.

Sängens längd och höjd och människans höjd

Justera sängens storlek efter dina behov. Höjd och figur spelar också roll! Sängen måste göra det möjligt att räta ut benen. Därför rekommenderas det att sängens längd är 15-25 cm längre än användarens höjd. Du ändrar säkert din sovposition ofta under natten, så se till att du har tillräckligt med benutrymme innan du går och lägger dig. Kom också ihåg att huvudet inte får vidröra väggen eller sänggavel, utan vila bekvämt på kudden. Så om du till exempel är 198 cm lång räcker inte en vanlig 200x200 säng. En 220 cm lång säng blir mycket bättre då.

Att välja en madrass för sängen

Slutligen måste du vara uppmärksam på vilken madrass du köper. Ibland ingår det med en säng, vilket kan minska kostnaderna, men oftast köps madrassen separat. De flesta uppmärksammar bara dess hårdhet och anpassar den efter eget tycke. Men det är inte allt som behöver beaktas.

Skum-, bonnell-, fick- och latexmadrasser är tillgängliga. Bonnell- och fickmadrasser är de mest hållbara och rekommenderas oftast för en dubbelsäng. De förra kännetecknas av motståndskraft mot deformation, medan de senare har punktflexibilitet. Denna funktion låter dig njuta av det optimala stödet för hela kroppen samtidigt som ryggradens naturliga krökning bibehålls.

 
Visa fler inlägg från September 2021

Rekommenderad

Säng med förvaring svart 180x200 Niko

Säng med förvaring svart 180x200 Niko

10 599,00 sek3179.70 punkt.
pixel