2020-04-29

Vilket matbord ska du välja utifrån storlek och form?

 


Matbordet är en av de viktigaste möblerna i alla hem. Det är därför viktigt att tänka på både funktionalitet och design när du letar efter rätt produkt. Man köper vanligtvis bordet för flera års användning. Om du bryr dig om dess hållbarhet och att det passar in i rummet och utrymmet så måste du i första hand tänka på dess storlek, men också formen och materialet som det är gjort av. Varje faktor är egentligen mycket viktig. Vilket matbord bör du välja när du inte har tillräckligt med utrymme? Vad fungerar i ett stort, rymligt rum?

Hur väljer du storleken på bordet?

Storleken på matbordet bör bestämmas utifrån antalet platser som behövs, liksom storleken på rummet dit bordet ska hamna. Ett perfekt valt, modernt matbord är en betydande kostnad men med hänsyn till det faktum att det kommer att användas i många, många år ser saken lite annorlunda ut. Om man tar hand om det ordentligt behöver man inte oroa sig för att behöva köpa ett nytt om några år. Innan man äntligen bestämmer vilka mått vårt bord ska ha bör man fundera på hur många personer som kommer att använda det varje dag.


Den minsta längden på en bordsskiva för en person är 60 cm, så att denne bekvämt kan äta en måltid vid bordet. Har man plats för ett större bord så är det mycket bättre att tilldela 70 cm för varje person och plats. För att kunna lägga fram ett bordsunderlägg för en person behövs det minst 40 i cm djup. Man måste också komma ihåg det måste finnas plats att ställa mat på i mitten av bordsskivan.

Runt matbord

I små lägenheter fungerar definitivt ett runt bord som dels visuellt förstorar interiören dels ser bra ut i mitten av ett utrymme, men värre vid väggen eller i ett hörn. Den onekliga fördelen med ett rundbord är jämställdheten mellan alla gäster som sitter vid det, eftersom alla har samma utrymme och orientering gentemot sina kamrater. Runt matbordet har inga vassa kanter, är lätt att arbeta runt och är säkert för barn - det är verkligen dess främsta fördelar. Det är utan tvekan mycket värre som ett arbetsbord, särskilt med en dator eller liknande.

Kolla!

Rektangulärt matbord

Rektangulära bord finns både i rymliga kök och i mindre rum. Det rektangulära bordet är extremt bekvämt. Beroende på storlek kan den spela huvudrollen i matsalen samt vardagsrummet. I vardagsrummet kan det också tjäna mer som ett tillägg till inredningen. Det rektangulära bordet ser alltid bra ut oavsett om det står mitt i matsalen eller upp emot mot väggen. Det är framför allt en bekväm möbel för arbete och matlagning. Korrekt vald storlek ger alla människor som sitter vid bordet komfort och bekvämlighet. Fällbara bord är de mest mångsidiga och mest populära. Tack vare deras utökningsbara längd kan borden justeras till antalet användare och ändras beroende på behov.

Kolla!

Ovalt bord

Ovala bord är ett spännande alternativ till runda och rektangulära bord. Dessa möbler kännetecknas ofta just av sin ovanliga, geometriska form och har därmed en originell och effektfull look. Vi erbjuder halvcirkulära och rektangulära modeller med rundade kanter. I det här fallet kan man välja en ytterligare utfällbar variant, som hjälper till att snabbt anpassa möbelparametrarna till antalet personer som för närvarande är hemma. Det ovala matbordet kan därför, på grund av sina mått, rymma från 2 till 10 hushållsmedlemmar.

Kolla!

Fyrkantigt (kvadratiskt) bord

Fyrkantiga matbord är ett erbjudande för den som gillar funktionella lösningar och minimalism. Modellen fungerar perfekt på mindre ytor - den kan användas mot väggen och vinklas, vilket gör att du kan spara värdefullt utrymme, samt att separera matplatsen i vardagsrummet. Det grundläggande alternativet säkerställer tillräckligt med plats för 2 eller 4 personer. Praktiska matbord är dessutom berikade med en förlängning som enkelt kan rymma upp till 6 personer.

 

Kolla!

Hur placerar man bäst matbordet?

En genomtänkt placering av matbordet garanterar att man kan röra sig runt det samt att det är enkelt att sätta sig ner. Det minsta avståndet som bör finnas för att flytta stolen och stå upp är ungefär 55 cm. För att göra det fritt behövs det 75 cm från bordets kant, t.ex. till väggen. Om det krävs en passage mellan bordet och en vägg rekommenderar vi cirka 110 cm fritt utrymme mellan bord och vägg.

Om du fortfarande har några frågor efter att ha läst den här artikeln så är du välkommen att skriva till oss på chatten. Vi svarar gärna på dina frågor.

 
Visa fler inlägg från April 2020

Rekommenderad

 Utdragbart matbord HORTEN

Utdragbart matbord HORTEN

10 599,00 sek3179.70 punkt.
Rektangulärt bord 140x80 Vardo

Rektangulärt bord 140x80 Vardo

9 299,00 sek2789.70 punkt.
Dela din kommentar med andra
pixel